Krooninen munuaisvika

Munuaisten päätehtävä on suodattaa verestä aineenvaihdunnan lopputuotteita, kuona-aineita. Munuaiset huolehtivat myös elimistön neste-, happo-emäs-, ja elektrolyyttitasapainon säätelystä ja osallistuvat myös verenpaineen ja punasolutuotannon säätelyyn.

Munuaisten vajaatoiminta on vanhojen kissojen yleinen kuolinsyy.

Kun munuaissairauden oireet alkavat näkyä, on ainakin 2/3 munuaiskudoksesta vahingoittunut. Vahingoittuneet munuaiset eivät pysty poistamaan elimistön kuona-aineita eivätkä ne pysty ohjaamaan vettä ja elektrolyyttejä takaisin elimistöön. Lievissä tapauksissa eläin pystyy korvaamaan munuaisten toimintavajeen juomalla enemmän ja vastaavasti virtsaamalla enemmän. Valitettavasti tässä huuhtelussa menetetään myös paljon arvokkaita aineita. Vähitellen elimistöön alkaa kuitenkin kertyä haitallisia aineita ja seurauksena on virtsamyrkytys.

Munuaistaudin oireita ovat esim. ruokahaluttomuus, lisääntynyt juominen, lisääntynyt virtsaaminen tai virtsaamiskyvyttömyys, huono karvapeite, alakuloisuus ja oksentelu. Oireet voivat ilmaantua yhtäkkiä tai kehittyä hiljakseen pidemmän ajan kuluessa.

Munuaissairauksiin on useita syitä, mm. perinnölliset tekijät, infektiot, haitalliset kemikaalit ja ravitsemukselliset tekijät. Usein ei syytä edes voida saada selville. Tutkimuksilla voidaan kuitenkin saada tietoa sairauden vakavuudesta ja suosittaa näiden avulla tarpeelliset hoitotoimenpiteet.

Krooniseen munuaisvikaan ei ole parannuskeinoa, mutta ruokavaliolla ja tukihoidolla voidaan eläimen elinikää pidentää eläimen siitä kärsimättä. Eläimen on saatava riittävästi vettä ja sen on päästävä virtsaamaan usein. Eläinlääkäriltäsi saat sairaalle lemmikillesi sopivan ruokavalion tai ravintolisää. Munuaisvikaisten ruokia käytetään vasta, kun kyseessä on kolmannen asteen munuaisten vajaatoiminta.

Älä käytä näitä ruokia ilman eläinlääkärin suositusta!

Erikoisruokavaliolla voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä jos sitä syötetään liian varhaisessa munuaisten vajaatoiminnan vaiheessa, koska elimistö alkaa tällöin kuihduttaa omista varoistaan eläimen lihasmassaa.